حتما یک فتوسل تهیه کردهاید، اما به دلیل جریان پایین قابل تحمل آن، نمیتوانید به تعداد دلخواه لامپ روشن کنید و به همین دلیل به دنبال نصب فتوسل با کنتاکتور هستید. اگر این دقیقا وضعیتی است که شما در آن قرار دارید، این مقاله برای شما است. در این مطلب روش اتصال فتوسل به کنتاکتور را بهطور کامل و به زبان ساده برای شما توضیح خواهیم داد.
چرا از کنتاکتور استفاده میکنیم؟
تعداد چراغ هایی که شما میتوانید با استفاده از یک فتوسل روشن کنید، به میزان جریاندهی فتوسل بستگی دارد. اگر بخواهید بیش از توان فتوسل موردنظر خود از آن جریان بکشید و تعداد زیادی چراغ را روشن کنید، به احتمال زیاد رلهی فتوسل شما خواهد سوخت و دیگر هیچ لامپی را نمیتوانید روشن کنید!
اما در اینجا یک راه کار رایج وجود دارد و آن استفاده از کنتاکتور است.
اما کنتاکتور چیست؟
کنتاکتور، یک کلید صنعتی است و همانند رلهای که در فتوسل وجود دارد، برای قطع و وصل کردن مدارات مختلف برای مثال روشن و خاموش کردن تعدادی لامپ استفاده میشود. اما تفاوت عمدهی کنتاکتور با رله در این است که تحمل جریان بالاتری دارد. درحالی که رله تنها تحمل جریان پایین را دارد. بنابراین، به زبان ساده میتوانیم بگوییم که کنتاکتور برای دستگاههای بزرگ با جریان بالاتر و رله برای دستگاههای کوچک با جریان پایین استفاده میشود. کنتاکتورها دارای انواع تک فاز و سه فاز هستند که در تصویر بالا میتوانید نمونهای از آن را ببینید. تفاوت این دو کنتاکتور با یکدیگر در این است که از کنتاکتور تک فاز معمولا به دلیل تحمل جریان پایین، برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار میگیرد. در حالی که کنتاکتور سه فاز قابلیت تحمل جریان بیشتری را دارد و به همین دلیل در ماشین آلات و دستگاه های پیشرفته کارخانهها استفاده میشود.
اجزای داخلی و اصلی کنتاکتور شامل بوبین، آرمیچر، فنر و کنتاکت های ثابت و متحرک میشود.
وظیفهی کنتاکت ها این است که جریان الکتریکی را از خود عبور دهند. زمانی که این جریان به بوبین انتقال پیدا میکند، یک میدان مغناطیسی ایجاد میشود. نیروی این میدان مغناطیسی به فنری که به بوبین متصل است، فشار میآورد. آرمیچر نیز این نیرو را حس میکند و به سمت کنتاکت های ثابت فشار وارد میکند. این کنتاکت ها نیز براثر فشار به کنتاکت های متحرک متصل میشوند.
در حالت عادی، یعنی زمانی که جریان به بوبین نمیرسد، هیچ تماسی بین بوبین و کنتاکت ها وجود ندارد. بنابراین کنتاکت ها باز هستند. اما با اتصال جریان و ایجاد میدان مغناطیسی، کنتاکت های متحرک و ثابت همانطور که گفتیم، به هم متصل میشوند یا به عبارتی کنتاکت ها بسته میشوند. با قطع جریان نیز، کنتاکت ها دوباره باز خواهند شد.
اجزای کنتاکتور را میتوانید در تصویر زیر مشاهده کنید و درک بهتری از عملکرد این وسیله الکترونیکی داشته باشید.
همانطور که قبلا هم گفتیم، مزیت کنتاکتور نسبت به فتوسل در این است که کنتاکتور توانایی تحمل جریان بیشتری را دارد. به همین دلیل، این امکان را به شما میدهد تا با اتصال آن به فتوسل بتوانید چراغ های بیشتری را روشن کنید.
سیم کشی و نصب فتوسل با کنتاکتور تک فاز
برای نصب فتوسل با کنتاکتور، ابتدا سیم های نول و فاز فتوسل را تعیین کنید. در فتوسل ها، چه 3 سیمه و چه 4 سیمه، معمولا سیم مشکی و سیم قرمز رنگ سیم های فاز هستند، اما همیشه پیش از شروع سیم بندی، حتما اطلاعات فتوسل خود را بررسی کنید تا از فاز و نول بودن سیم ها مطمئن شوید و تنها به رنگ سیمها و حدسی که میزنید، بسنده نکنید.
بهمنظور نصب فتوسل با کنتاکتور تک فاز، بهتر است پیچ هایی که بر روی آن وجود دارد را بشناسید. کنتاکتور تک فاز دارای 4 ترمینال با شمارههای 1، 2، 3 و 4 و دو بوبین A1 و A2 است. این دو بوبین در واقع کنتاکتور را تغذیه میکنند و باعث فعال سازی بوبین درون کنتاکتور میشوند که در بخش قبلی در مورد آن صحبت کردیم.
- برای شروع سیم کشی، سیم فاز ورودی فتوسل را به فاز شهر و سیم فاز خروجی را به بوبین A1 کنتاکتور متصل کنید.
- سیم فاز ورودی فتوسلی که در تصویر زیر مشاهده میکنید، به رنگ مشکی و سیم فاز خروجی به رنگ قرمز است. برای اتصال سیم نول این نکته را در نظر داشته باشید که اگر فتوسل شما سه سیمه است، بنابراین تنها یک سیم نول خواهید داشت و لازم است از آن دو انشعاب بگیرید. اما اگر فتوسل شما چهار سیمه است، سیم نول به دو انشعاب تقسیم شده است. برای آشنایی بیشتر با این موضوع میتوانید مطلب نحوه سیم کشی فتوسل های سه سیمه و چهار سیمه را مطالعه کنید. به هر حال، شما باید سیم نول فتوسل خود را دقیقا مشابه تصویر زیر به نول کنتاکتور یعنی به بوبین A2 و نول شهر وصل نمایید.
- برای اتصال لامپ ها نیز باید از ترمینال های 3 و 4 کنتاکتور استفاده کنید. طبق تصویر، ترمینال 3 کنتاکتور را به فاز شهر و ترمینال 4 را به لامپ متصل کنید و در نهایت لامپ را به نول شهر وصل نمایید.
سیم کشی و نصب فتوسل با کنتاکتور سه فاز
تفاوت کنتاکتور تک فاز با کنتاکتور 3 فاز در این است که کنتاکتور 3 فاز به جای یک مسیر، دارای سه مسیر عبور جریان است. به همین دلیل، امکان کنترل مجزای مصرفکنندهها را برای شما فراهم میکند. برای مثال از طریق یک فاز این کنتاکتور میتوانید چراغ های یک خیابان و با فاز دیگر آن میتوانید چراغ های خیابان دیگری را بهصورت مجزا روشن کنید. این کنتاکتورها با آمپرهای متعددی در بازار به فروش میروند که شما براساس نیاز خود میتوانید آنها را انتخاب کنید.
کنتاکتور سه فاز، همانند کنتاکتور تک فاز، دو بوبین با نامهای A1 و A2 دارد. به علاوه، این کنتاکتور دارای 3 پیچ یا ترمینال با نامهای L1، L2، L3 و سه پیچ با نامهای T1، T2، T3 است که در قسمت بالا و پایین آن قرار گرفتهاند.
زمانیکه بوبین کنتاکتور از طریق دو پیچ A1 و A2 تغذیه شوند، ترمینال L1 به ترمینال T1 و به همین ترتیب، ترمینال L2 به ترمینال T2 و L3 به T3 متصل میشود و یا به عبارتی مطابق تصویر زیر، سه کلیدی که درون کنتاکتور وجود دارد، بسته میشود تا جریان برق به لامپهای شما برسد و آنها را روشن کند.
اکنون میدانید که در کنتاکتور سه کلید وجود دارد و زمانی که بوبین تغذیه شود این کلیدها بسته و در نتیجه چراغ ها روشن میشوند. اما برای نصب فتوسل با کنتاکتور سه فاز دست به کار شوید و مراحل زیر را دنبال کنید:
- در ابتدای کار سیمهای فاز و نول فتوسل را مشخص کرده و سپس، فاز ورودی فتوسل را به فاز شهر و نول آن را به نول شهر وصل نمایید.
- همانطور گفتیم، در کنتاکتور سه فاز دو بوبین A1 و A2 بهمنظور تغذیه بوبین داخلی وجود دارد. برای فعالسازی این بوبین، سیم فاز خروجی فتوسل خود را به بوبین A1 و سیم نول فتوسل را به A2 متصل کنید.
- در مرحلهی بعد، باید اتصالات سایر پیچهای کنتاکتور را انجام دهید. پیشتر گفتیم که یک کنتاکتور سه فاز دارای 3 کلید برای عبور جریان برق است. به همین دلیل، شما به 3 انشعاب از سیم فاز برگشتی (سیمی که از برق شهر به کنتاکتور متصل میشود) نیاز خواهید داشت. ابتدا با ترمینالهای L1، L2 و L3 شروع میکنیم. 3 انشعاب از سیم فاز شهر را به هر سه پیچ یا همان ترمینال L1، L2 و L3 کنتاکتور متصل کنید.
- در قدم بعد از طریق سیم فاز برگشتی، سه ترمینال T1، T2 و T3 را به لامپ های خود وصل کنید.
- در مرحله آخر نیز، لامپ ها را به نول شهر وصل کنید.
خلاصه
همانطور که دیدید، سیم بندی فتوسل به کنتاکتور را بهراحتی میتوانید انجام دهید، اما مسلما به کمی اطلاعات در مورد کنتاکتور و فتوسل نیاز دارید که ما در این مطلب سعی کردیم این اطلاعات را در اختیار شما قرار دهیم تا بتوانید این فرایند را بهآسانی انجام دهید. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید باشد. اگر به اطلاعات بیشتری در این زمینه نیاز داشتید، میتوانید سوالات خود را در زیر همین مقاله برای ما کامنت کنید.
خرید عمده فتوسل دامتک
انواع فتوسل های نوری را با بهترین قیمت به صورت عمده خرید کنید
دیدگاهتان را بنویسید