آموزش تنظیم و نصب سنسور حرکتی سقفی روکار

آموزش تنظیم و نصب سنسور حرکتی سقفی روکار

تصور اینکه در شب وارد یک ساختمان شوید و مجبور باشید برای دیدن مسیر خود به دنبال کلید یک چراغ بگردید، آزاردهنده است. به همین دلیل، امروزه بسیاری از صاحبان ساختمان‌ها به دنبال نصب سنسور حرکتی یا همان چشمی راه پله هستند. اما اینکه چگونه این کار را انجام دهید، موضوع مقاله‌ی ماست. در ادامه ما را همراهی کنید تا با این سنسور و نحوه‌ی نصب، سیم کشی و تنظیم حساسیت آن آشنا شوید.

سنسور حرکتی چیست و چگونه کار می‌کند؟

سنسور حرکتی که در انواع مختلف سقفی و دیواری ساخته شده و با نام سنسور راه پله یا چشمی راه پله نیز شناخته می‌شود، در واقع سنسوری است که به گرمای بدن شما حساس است و با حرکت شما از مقابل آن، فعال شده و دستور روشن شدن لامپ های متصل به خود را می‌دهد. در مدار این سنسور روشنایی، سنسور PIR وجود دارد. این سنسور براساس گرمایی که از بدن شما ساطع می‌شود و به شکل مادون قرمز است، عمل می‌کند و با تشخیص آن چراغ ها را روشن می‌کند.  

مزایای سنسور حرکتی

سنسور حرکتی راه پله برخلاف نامش تنها در راه پله استفاده نمی‌شود. از این سنسور می‌توان در انواع مکان‌ها مانند راهروها، پارکینگ‌ها، سرویس‌های بهداشتی، ورودی ساختمان‌ها و … استفاده کرد. سه مورد از مزایای سنسورهای حرکتی راه پله عبارتند از:

  • فراهم‌ کردن زندگی آسان‌تر همراه با امنیت بیشتر
  • صرفه جویی در مصرف برق

راحتی و امنیت بیشتر

احتمالا بار‌ها پیش آمده است که وارد یک ساختمان شوید و با تاریکی مطلق رو به رو شوید. در این شرایط با ناامیدی تمام یا به مسیر خود در تاریکی ادامه داده‌اید و یا با هدف پیدا کردن اولین کلید، دست خود را به دیوار کشیده‌اید. در هر دو حالت، حس نارضایتی و ناامنی را به دلیل تاریکی حس کرده‌اید. این در حالی است که با نصب یک سنسور حرکتی، می‌توان حس راحتی و امنیت را در محیطی تاریک به اعضای یک ساختمان و یا کسانی که در آن رفت و آمد می‌کنند، هدیه داد.

صرفه جویی در مصرف انرژی

یکی‌دیگر از مزایای این سنسور، خاموش شدن چراغ ها پس از خروج شما از دید آن است. در مکان‌هایی که به احتمال زیاد افراد چراغ ها را روشن می‌گذارند و فراموش می‌کنند که آن را خاموش کنند، کارایی سنسور به‌طور چشمگیری نمایان می‌شود. زیرا حتی اگر فراموش کنید که چراغ ها را خاموش کنید، سنسور این کار را به‌صورت خودکار برای شما انجام می‌دهد. به همین ترتیب از روشن ماندن چراغ ها و مصرف بی‌رویه انرژی جلوگیری خواهد شد.

خرید عمده سنسور سقفی DTS-R2

سنسور روکار را با بهترین قیمت به صورت عمده خرید کنید


محل نصب سنسور حرکتی راه پله

یک چشمی راه پله یا همان سنسور حرکتی روشنایی را می‌توان بر روی سقف و یا دیوار نصب کرد. معمولا سنسورهای سقفی قابلیت نصب بر روی دیوار را نیز دارند. مانند سنسور حرکتی سقفی DTS-R2 دامتک. اما بسیاری از سنسورهای دیواری را به دلیل ساختار ویژه‌ای که دارند تنها می‌توان بر روی دیوار نصب کرد. البته انتخاب محل نصب سنسور حرکتی، به جایی که شما در ساختمان برای این محصول در نظر گرفته‌اید، نیز بستگی دارد. برای مثال شاید در یک ساختمان به دلیل طراحی ویژه‌ی سقف، امکان استفاده از سنسور سقفی وجود نداشته باشد و در ساختمانی دیگر، یک سنسور سقفی ترجیح داده شود. در هر صورت، چه تصمیم به نصب سنسور در سقف گرفته‌اید و چه می‌خواهید سنسور را بر روی دیوار نصب کنید، حتما دید سنسور را درنظر داشته باشید و با توجه به آن سنسور را نصب کنید.

نکات نصب سنسور

  • ارتفاع نصب: ارتفاع نصب سنسور حرکتی اهمیت ویژه‌ای دارد، زیرا درصورت نصب سنسور در ارتفاع نامناسب، ممکن است میدان دید سنسور محدود شده و یا به‌طور کلی توانایی تشخیص حرکت را از دست بدهد. ارتفاع مناسب برای نصب سنسوری که شما تهیه می‌کنید، همیشه توسط تولیدکنندگان مشخص شده‌است. معمولا ارتفاع مناسب برای نصب اکثر سنسورهای موجود در بازار 2.4 تا 4 متر است. با این حال، این عدد می‌تواند برای محصولات متعدد، متفاوت باشد.
  • عدم وجود مانع: سنسور را در محلی قرار دهید که مانعی در مقابل دید سنسور قرار نگیرد. وجود اشیاء در مقابل سنسور به شکلی که دید آن را بپوشاند، عملکرد سنسور را دچار اختلال می‌کند.

طریقه نصب سنسور حرکتی سقفی روکار

در این جا دو روش نصب سنسور حرکتی روکار راه پله را به شما آموزش می‌دهیم. هر یک از این روش‌ها را می‌توانید با توجه به ویژگی سنسور و یا سلیقه و الزامات خود انتخاب کنید.

نصب با چسب دو طرفه

برخی از سنسورهای حرکتی به‌منظور آسان‌سازی فرایند نصب، به همراه محصول، یک چسب دو طرفه به شما ارائه می‌دهند. سنسور سقفی روکار DTS-R2 دامتک، نیز دارای چنین چسبی است. اگر سنسور شما نیز این چسب را دارد، برای نصب آن، مراحل زیر را دنبال کنید:

  1. ابتدا لازم است روکش یک سمت چسب را بردارید.
  2. سپس، چسب را به سنسور بچسبانید.
  3. پس از انجام این کار، روکش طرف دیگر چسب را بردارید و سپس سنسور را به محلی که انتخاب کرده‌اید، نصب کنید.

مراحل نصب سنسور با چسب را می‌توانید در تصویر زیر ببینید:

نصب چشمی راه پله با چسب دو طرفه

نصب با پیچ

اگر سنسور شما دارای چسب دو طرفه نیست، با پیچ و روپلاک‌های محصول، می‌توانید با مراحل زیر، فرایند نصب انجام دهید:

1. برای نصب سنسور حرکتی با استفاده از پیچ، ابتدا باید در محل موردنظر خود، 2 یا 3 سوراخ ایجاد کنید. سوراخ هایی که بر روی دیوار یا سقف ایجاد می‌کنید، باید متناسب با اندازه‌ی محل پیچ‌های سنسور بر روی پایه یا پوشش آن باشند. این پایه یا پوشش همیشه همراه با سنسور ارائه می‌شود و برای نصب آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

2. پس از ایجاد سوراخ در دیوار یا سقف، رولپلاک‌ها را درون آن‌ها قرار دهید و پایه سنسور را با کمک پیچ، درون روپلاک‌ها ببندید.

3. در مرحله ی بعد، سنسور را برداشته و در جهت صحیح بر روی پایه قرار دهید. سپس سنسور را در جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید تا به پایه بسته شود.

نحوه نصب سنسور حرکتی سقفی روکار با پیچ

نحوه سیم کشی سنسور حرکتی سقفی روکار

1. برای سیم کشی سنسور حرکتی روکار به لامپ، ابتدا توان مصرفی لامپ ها و ظرفیت سنسوری که تهیه کرده‌اید، را مشخص کنید. این اطلاعات را می‌توانید از مشخصات فنی محصول و یا با پرسیدن از فروشنده به دست بیاورید.  

2. در مرحله بعد، سیم‌های فاز و نول سنسور را تعیین کنید. معمولا این اطلاعات نیز مانند مشخصات فنی بر روی محصول یا کارتن آن درج شده‌است.

3. با مشخص شدن سیم‌های نول و فاز، زمان سیم کشی فرامی‌رسد. اما پیش از شروع سیم کشی سنسور، حتما برق را قطع کنید. زیرا تماس دست با سیم لخت، باعث برق‌گرفتگی می‌شود و ما این نمی‌خواهیم چنین اتفاق ناگواری رخ دهد. بنابراین حتما این نکته ایمنی را به یاد داشته باشید.

4. برای روشن کردن سنسور به برق شهر نیاز داریم. به همین دلیل، در این مرحله، سیم فاز سنسور را به فاز و نول آن را نیز به نول شهر متصل کنید. سنسورهای حرکتی دارای یک فاز برگشتی نیز هستند که باید آن را به لامپ متصل کنید. در نهایت باید از سیم نول، یک انشعاب گرفته و آن را به لامپ وصل نمایید.   

در سیم کشی سنسور حرکتی سقفی که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، سیم قهوه‌ای رنگ، فاز و سیم آبی رنگ، نول و سیم قرمز رنگ، فاز برگشتی است که به لامپ متصل شده است. برای اجرای فرایند سیم کشی سنسور حرکتی، حتما از تصویر زیر کمک بگیرید تا سردرگم نشوید.

سیم کشی سنسور حرکتی سقفی به لامپ


نحوه تنظیم حساسیت سنسور حرکتی سقفی روکار

معمولا تمامی سنسورهای حرکتی روکار و توکار دارای دو ولوم تنظیم حساسیت هستند:

  • LUX
  • TIME

اگر برد سنسور را در تصویر زیر مشاهده کنید، متوجه می‌شوید که دو پتانسیومتر بر روی آن وجود دارد. این پتانسیومتر دقیقا دو ولوم ذکر شده هستند. این ولوم ها با این هدف ساخته شده‌اند تا شما بتوانید زمان فعال شدن سنسور براساس میزان نور و مدت زمان روشنایی را به دلخواه خود تنظیم کنید.

پتانسیومترهای برد سنسور
برد سنسور روکار سقفی DTS-R2 دامتک

با ولوم تغییر میزان نور (LUX)، شما می‌توانید حساسیت سنسور نسبت به نور را تعیین و به این شکل، زمان عملکرد سنسور را مشخص کنید. برای مثال اگر می‌خواهید سنسور تنها در شب عمل کند و لامپ ها را روشن کند، باید این ولوم را به کمک یک پیچ گوشتی دو پهلو به سمت منفی یا به سمت ماه کوچک که نشان‌دهنده‌ی شب است، بچرخانید.

با ولوم تنظیم مدت زمان روشنایی نیز شما قادر خواهید بود، برحسب ثانیه، مدت زمان روشن ماندن لامپ ها را پس از روشن شدن توسط سنسور تعیین نمایید. معمولا در کنار این ولوم ها، یک علامت مثبت و منفی درج شده است. با چرخاندن ولوم به سمت منفی زمان روشن ماندن لامپ ها کاهش و با چرخاندن به سمت مثبت، این زمان افزایش می‌یابد.

آیا می‌توان سنسور را غیرفعال کرد و چراغ ها را خاموش نگه داشت؟

این موضوع شاید دغدغه‌ی بسیاری از شما باشد. برخی از چشمی های راه پله، مانند سنسور حرکتی روکار دامتک DTS-R2، با در نظر گرفتن این دغدغه، قابلیت خاموش کردن و روشن کردن چراغ ها را با تعبیه یک کلید سه حالته به سنسور اضافه کرده‌اند. با این کلید سه حالته شما می‌توانید سنسور را ON کرده و همه چراغ ها را روشن و با قرار دادن کلید در وضعیت OFF، چراغ ها را خاموش نگه دارید. اما متاسفانه همه سنسورها این ویژگی را ندارند. اگر سنسور شما نیز این ویژگی را ندارد، باید از یک کلید تک پل استفاده کنید. با اتصال کلید تک پل به فاز برگشتی می‌توانید کنترل سنسور را به دست بگیرید. زمانی‌که می‌خواهید سنسور به‌طور کامل غیرفعال شود، باید کلید را در حالت بالا بگذارید و زمانی‌که می‌خواهید سنسور با تشخیص حرکت کار کند، باید آن را در حالت پایین قرار دهید.

خلاصه

نصب و سیم کشی سنسور حرکتی سقفی روکار همان‌طور که دیدید، فرایندی پیچیده نیست. با بررسی مشخصات سنسور و آشنایی با عملکرد آن، انتخاب محل مناسب و شناخت نسبت با سیم های سنسور و البته رعایت نکات ایمنی می‌توان این کار را به درستی انجام داد. اما با این حال، اگر در این زمینه تجربه کافی ندارید، حتما از فردی باتجربه کمک بخواهید.

خرید عمده سنسور سقفی DTS-R2

سنسور روکار را با بهترین قیمت به صورت عمده خرید کنید

اشتراک گذاری پست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.